18/05/2013 Articol publicat pe platforma politeia.org.ro

Redactat de @DanSu

Totul se bazeaza pe asa numita ”tratare a evenimentelor”.

Fiecare din aceste evenimente este tratat printr-un sir de instructiuni, care este incarcat de catre sistemul de operare la pornirea calculatorului. Aceste
instructiuni se gasesc in memorie (indiferent daca este vorba de memoria cablata (ROM) sau nu (RAM) ), la anumite adrese. Listaacestor adrese (tabela de adrese), precum si ordinea lor este de asemenea standardizata.
Asa au aparut virusii.

Virusii sunt de fapt un sir de instructiuni (programe), de fapt niste reguli, iar primele instructiuni ale unui virus sunt, de obicei, de incarcare a propriei adrese in lista respectiva, corespunzatoare unei anumite intreruperi. Apoi, la sfarsitul executiei instructiunilor “bolnave”, virusul trimite spe executie la adresa corecta initiala a intreruperii respective.

Acum ceva despre social:

Democratia, asa cum o vad eu, este ca un sistem, in care fiecare componenta isi vede nestingherita de treaba, pana la intalnirea unui evenimet. Evenimentele pot fi de extrem de diverse, dar pot fi desfacute in evenimente primare/elementare. Cel mai important dintre evenimentele produse in viata, este interactiunea cu alte elemente sociale. Mergeti pe strada si doriti sa traversati, apare o ”intrerupere” a actiunii curente, apoi apare, din mediu, ”evenimentul” unei masini care incearca si ea sa strabata intersectia respectiva. Tratarea acestui “eveniment” este facuta de legile circulatiei, care are instructiuni privitoare la prioritati si moduri de actiune clare in diverse situatii. Achizitionarea/vanzarea unui produs este iar reglementata de reguli (unele scrise, altele acceptate tacit). Vanzatorul in interactiunea cu cumparatorul are anumite restrictii (pret/cantitate/atitudini), iar cumparatorul se supune si el anumitor reguli ( plata).

O lista de reguli pentru tratarea evenimentelor se gaseste de asemenea scrisa(hard-cablata), la fel cum exista si reguli nescrise, in codul penal si respectiv in cel moral si etic.

Ce se intampla la aparatia unui virus.

In informatica, acesta va deturna setul de reguli, in folosul propriu, dupa care spre a se “masca”, dupa executia propriilor instructiuni, va trimite spre executie catre regulile “standard” de prelucrare.

In social se intampla cam tot asa. Un hot va incalca regula proprietatii, apoi va invoca dreptul la proprietate. Un “tonomat” va incalca orice drept privind dreptul la propria imagine, dar va invoca in apararea sa dreptul la opinie. Un corupt isi va subordona pentru propriul folos o institutie publica, dar va invoca interesul national (alta institutie mentala) pentru a impiedica analiza publica a faptelor.

Pentru coruptia institutionalizata, un fel de virus socal, trebuie ca virusul sa se instaleze in pozitii in care are acces la “adresele” respective. Gigi Becali se va instala la adresa unei comisii legislativa juridice, SRS-ul se instaleaza la adresa unei comisii de ancheta a procurorilor, Andronescu la ministerul educatiei. Comunistii si infractorii (oricum un cocteil natural) se instaleaza direct sau prin intermediari la adrese unde pot deruta regulile in folos propriu.

Comunismul e un virus social, deoarece invoca niste legi pentru a denatura alte legi. Se invoca binele social pentru a denatura binele individual. Si precum virusii informatici, de-ruteaza regulile binelui individual, trimitand in final spre programul binelui individual. O societate “mai bogata” este prezentata ca o societate de indivizi bogati (desi nimic nu indreptateste de-rutarea aceasta). Dar cand vorbesti de “binele tuturor”, tu – om obisnuit – te gandesti la binele fiecarui individ in parte. Realitatea contrazice asta, dar ce inseamna realitatea in fata unei pareri subiective?

Dar la fel cum exista un sir de reguli scrise (hardware), exista si un set de reguli nescrise. Morale, etice. Aici este rolul bisericii, al educatiei, precum si al eticii. Iar cand acestea sunt “de-rutate” de la functionarea normala, lucrurile o iau razna. Regulile software ale corectei si bunei informari au fost “de-rutate” de grajdani si mirceabadisti virusatori. Se invoca mereu si mereu libertatea presei si se practica din plin dezinformarea, barfa, minciuna si exacerbarea violentei. Androneasca si grajdanii ei au pregatit terenul pe domeniul educatiei, promovand incompetenta si slugarnicia in domeniul educatiei. BOR, prin reprezentantii de frunte, a pregatit terenul prin lacomie manageriala si marginalizarea autenticilor pastorilor modesti si credinciosi (impunerea unor taxe si danii micilor parohii) si in fine, trusturile media au finisat terenul prin exacerbarea vedetismului,violentei si scandalului, in paralel cu excluderea substantei din absolut orice dezbatere.

M-am uitat dupa luni de zile la o emisiune de la TVR. Impresia de cenusiu ceausist m-a coplesit. Parca ma uitam undeva in trecut. Era vorba de un eveniment minor, “X presedinte/primar) a luat masuri..” (nu mai erau persoane ci “autoritati”) … . Halucinant. Oameni care au de-rutat autoritati si care lucreaza in si in numele acestora. Nu reguli aplicate, ci autoritati-personalizate. Nu presedintele este Basescu, ci Basescu este presedinte, nu premierul este Ponta, ci Ponta este premier. Nu ministerul “ia masuri” ci Xulescu ia masuri. Acest virus social, comunism cu fata socialista (desi zic social/liberali/ democrati) au de-rutat regulile sociale. Isi fac treaba lor, dupa care trimit la regulile clasice. Nu Steaua cu patronul Becali, ci Becali patronul Stelei. Si asa mai departe.

X este politai, nu politaiul este X. Parvulescu este presedintele comisiei de dialog despre constitutie, nu comisia de dialog are presedinte pe Parvulescu (la o parte parerea mea personala despre competenta constitutionala si morala a nascocitorului de pre-fraudari).
Iar in media, lucrurile stau mult mai grav. Si acum au inceput sa apara primele roade..

Mircea Marian este doar inceputul. Terenul e pregatit, coca e framntata, aluatul creste. Ca sa parafrazez un vestit plagiarist: “Sper ca Voiculescu e multumit acum! ”

Si sa revin iar la partea tehnica

Antivirusii moderni sunt deosebit de sofisticati si totodata (opinia mea), cam ineficienti, mereu ramasi in urma fata de noile aparitii. Am intalnit odata un program antivirus, de o simplitate dezarmanta si totodata extrem de eficient. Pur si simplu compara de-rutarile intreruperilor si cerea autorizarea utilizatorului pentru ele. Pentru ca nu tot ce intercepteaza (si inlocuieste) un mecanism standard este si malign. Exista si exceptii de la regulile standard, dar utilizatorul trebuia sa cunoasca si sa autorizeze sau sa interzica desfasurarea nestandardizata a programului (eg. La intreruperea de mouse, doreai sa ai alta imagine decat sagetuta standard sau la cea de timp doreai ca la un anumit interval sa te anunte ca ai ceva de salvat… etc.). Intotdeauna insa, antivirusul se raporta la standard.

Si iar in social

La ce standard te poti raporta cand autorizezi de buna voie cu 70% (lasati procentele relative – neprezentii la vot nu deschid calculatorul) ca un proxenet sa conduca un oras turistic, un hot un minister cu bani si un plagiator sa puna in practica o filozofie de guvernare. Iar antivirusul simplu, care ar trebui sa te avertizeze, tace sau vorbeste doar de nu stiu ce prostituata prezenta in pagina 5 (dar vorbeste despre ea in toate paginile). Ce standard crestin poate exista cand primul credincios al tarii vorbeste prostii despre economia de a cheltui zeci de milioane de euro doar pentru betoane ingropate in pamant, taxand parohii ce intretin azile pentru batrani.

Suntem exact la ce standarde ne putem ridica, la standardul lui ”care este”, la ”ne-am injurat, dar nu ne-am jignit”.

Suntem la standardul ”bai muie”, la romaneasca expresie antenistica ”au ramas mai putin de cateva minute”, la ”caloriferul transilvanean antic” si asa mai departe.

Acesta este standardul, iar Mircea Marian s-a intalnit cu el.

Mircea Marian e doar pornirea. Stalin, Pol-Pot, Mao, Ceausescu, Hitler stiu bine asta. Si la zapada, ajunge un fulg.

Care este standardul unei avalanse?