http://www.politeia.org.ro; 15 Aprilie 2014

Istoria omenirii memoreaza zeci de civilizatii care s-au distrus sau au fost distruse. Civilizatiile mai mari cad facand mult zgomot, cele mai mici in liniste, aproape in soapta. Civilizatiile mari dispar violent, cu mari jertfe umane si materiale, cele mici prin contopire sau cotropite. Adevarat, sunt natiuni care au aptitudini sinucigase si sunt altele mai prudente, coana istoria nu iarta ambele atunci cand gresesc.

Cu cat coeziunea va fi mai puternica, cu atat rezistenta la pericol este mai mare. Coeziunea sociala a romanilor este una de lut, de chirpici, acel material din care ne-am construit intotdeauna casele. Coeziunea este legata de oportunitate, acel lichid care incheaga si destrama, intotdeauna prezent in ploile din vazduh si tarana pe care călcăm. Nu este ceva fatidic, dictat de soarta sau de Dumnezeul romanilor, pur si simplu asa reactionam noi ca societate, asa am fost obisnuiti, educati, sau condusi – suntem “fluizi”, azi una – maine alta.

De cateva saptamani am incercat sa gasesc logica de comportament a noastra, ca societate, si a pivotilor nostri, care ne conduc. Nu vreau sa transform acest mic articol intr-un demers in logica si sa enumar erorile logice existente (fallacies) din simplul motiv ca ar fi extrem de plictisitor pentru majoritatea cititorilor. Un singur lucru pot sa va asigur: pot argumenta cu exemple ca 80% din tot ceea ce se discuta nu poate fi incadrat intr-o logică formală sau informală. Comportamentul este atat de eratic si eronat incat tot ce se poate face nu va fi facut. Creem afirmatii goale, apelam la probabilitate, ne creem false dileme (afirmam că doar două alternative există, când de fapt sunt mai mult de două). Majoritatea noastra apelam ad hominem (atacul la persoana mai degraba decât la argument), transferam sarcina dovezii adversarului de opinie si toate astea cu jutorul unor trucuri infantile, folosim puterea în relaţiile dintre proponent (cel ce propune) şi interlocutor, apelam la patriotism sau moralitate, ambele inutile in dezbaterea si rezolvarea problemelor. Totul in afara argumentelor si masurilor logice eficiente.

Cateodata ma uit revoltat la oamenii care se perinda in fata noastra si care cred cu convingere ca toti suntem nevolnici, amnezici si prosti si nu-i intelegem sau nu tinem minte. Avem alternative? Avem un drum pe care sa-l putem urma? Exista si oameni care pot intelege si lua masurile necesare? Probabil ca avem! Nu cei pe care-i vedem astazi in vitrina natiunii, sau cel putin majoritatea lor.